STORY
Ce este sriracha?
Este un tip de sos iute sau sos de chili, fabricat dintr-o pasta de ardei iute, otet distilat, usturoi, zahar si sare.
Branduri
Origini
Originea sosului este destul de impartita – O varianta ne spune ca sosul a fost produs pentru prima data de o thailandeza numita Thanom Chakkapak in orasul Si Racha (sau Sri Racha). O alta vine de la “Chomrom Rak Si Racha” (Asociatia iubitorilor de Sriracha) din Thailanda, conform carora sosul a fost realizat pentru prima data in Si Racha de catre lucratorii birmani de cherestea. O alta versiune a istoriei ne spune ca sosul provine din orasul Sri Racha (Sri Racha, Sriracha), Thailanda la inceputul anilor 1930 unde a fost produs de catre Madame La Orr Suwanprasop, care din 1932 a inceput sa produca si sa vanda varianta sa de Sriracha, in Bangkok si pe care a incercat sa o patenteze sub numele de Gold Medal Brand.
Probabil cea mai cunoscuta poveste a Sriracha a pornit din Vietnam, in mare parte gratie unui singur om: David Tran, fondatorul companiei Huy Fong Foods. Tran a fondat Huy Fong in California in 1980, folosind o reteta pe care a dezvoltat-o in Vietnam. Sosul, care este produs din ardei Jalapeño, zahar, sare, usturoi, otet, conservanti si agenti de ingrosare, este in mod sigur cel mai cunoscut brand de Sriracha din lume.